Ett familjehem tar emot ett barn i sitt hem, för en längre eller kortare tid. Under tiden som barnet är placerat ansvarar familjehemmet för barnets vård och fostran.
Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem än sitt egna kan bland annat vara att barnets föräldrar brister i omsorgen, eller att det finns missförhållanden i hemmet, på grund av till exempel våld eller missbruk. Barn kan också behöva ett nytt hem på grund av sitt egna beteende, som exempelvis kriminalitet. Även ensamkommande barn, som kommer till Sverige utan sina föräldrar, kan behöva bo i ett familjehem.
För att bli familjehem krävs ingen formell utbildning, däremot genomgår du en utredning. I utredningen ingår intervjuer, hembesök och registerkontroller.
Det centrala är att hemmet består av en trygg och varm familj med engagemang och stort hjärta. De barn och ungdomar som har behov av ett nytt hem har ofta varit med om svåra saker i livet. Det gör att de kan behöva mer tid och omsorg än vad andra barn kanske kräver. Som familjehemsförälder behöver du därför vara beredd på att det är ett krävande åtagande samtidigt som det också ger mycket glädje tillbaka. Som familjehem har du tät kontakt med socialtjänsten, barnets biologiska föräldrar och familj, förskola eller skola och andra parter. Genom att öppna ditt hem för ett behövande barn gör du skillnad på riktigt samtidigt som du får uppleva mycket glädje och utvecklas som person.
Vi ställer inga formella krav på er som vill bli familjehem. Ni kan vara sambos, gifta eller ensamstående, bo på landet, i tätort, i hus eller i lägenhet. Däremot krävs att familjen är frisk, att ni har stabil ekonomi och att ni bor i en tillräckligt stor bostad för att kunna rymma ytterligare en familjemedlem.
Målsättning med familjehemsvården
Målsättningen med varje placering är att barnet ska återvända till sina föräldrar. Detta är inte alltid möjligt. Familjehemmet måste därför vara förberett både på ett kortare uppdrag och på en placering som varar under barnets uppväxt.
Uppdraget som familjehem är ett samarbete mellan dig som familjehem, socialtjänsten och barnets föräldrar. Barnets föräldrar, gode man eller i vissa fall socialnämnden, är fortfarande vårdnadshavare. Det betyder att stora beslut som rör barnet fattas av vårdnadshavaren.
Som familjehem har du rätt till ekonomisk ersättning, dels ett arvode och dels en omkostnadsersättning. Omkostnadsersättningen ska täcka de kostnader du har för sådant som barnet behöver. Ersättningen regleras i ett avtal mellan familjehemmet och socialtjänsten.
Olycksfallsförsäkring och ansvarsförsäkring är tecknade av Boxholms kommun.
En kontaktfamilj tar emot ett barn eller ett syskonpar i sitt hem varannan eller var tredje helg.
Det kan finnas flera olika anledningar till att ett barn behöver en extrafamilj med stabila och trygga vuxna. Gemensamt för alla barnen är att de behöver ett utvidgat nätverk för att de ska fortsätta utvecklas på ett bra sätt.
Uppdragen som kontaktfamilj kan se väldigt olika ut. Ibland är det barnen som behöver stöd och ombyte i miljön, ibland saknar familjen ett nätverk som kan hjälpa till. Kontaktfamiljen ska ha ett tryggt och stabilt liv med engagemang och utrymme att ta in barnet i sitt liv.
Artikel - Var tredje helg blir Törnroths fem i familjen.pdf Pdf, 490.7 kB.
Artikel - De vill inspirera andra till att bli kontaktfamilj.pdf Pdf, 374.1 kB.
Kontaktpersonen fungerar som en vän och medmänniska till ett barn eller ungdom.
Det finns barn och ungdomar som behöver en extra vuxen att träffa på sin fritid, någon att prata med och göra aktiviteter tillsammans med. De barnen och ungdomarna kan då få en kontaktperson. Kontaktpersonen är som en ”vuxen-kompis”, en förebild, som man träffar regelbundet för olika kortare aktiviteter.
Artikel - Bästa betyget är att mina kontakter vill träffa mig igen.pdf Pdf, 499.8 kB.
Innan du kan bli kontaktperson, kontaktfamilj eller familjehem görs en utredning. Den består av intervjuer, referenstagning och uppgifter från bland annat polis- och socialregister.
Individ- och familjeomsorgen
Gitte Kurkela, familjehemssekreterare
0142-895 08
gitte.kurkela@boxholm.se
Senast uppdaterad av Nadine Carenlöv Setiawan