Vilda djur och skyddsjakt
Större vilda djur som kommer in i tätorter kan orsaka problem. De kan skada byggnader, odlingar och trädgårdar. De kan också sprida fästingar och ibland även smittsamma sjukdomar. Risken för trafikolyckor med djur ökar också. Därför måste var och en hjälpa till att undvika att vilda djur blir skadedjur.
- Mata inte vilda djur (utom småfåglar) om du bor i en tätort. Förutom att djuren kan bli ett problem i sig, drar sådan matning gärna till sig möss, råttor och kråkfåglar mm.
- Om du matar småfåglar, använd endast fröblandningar och talgbollar som är avsedda för fågelmatning. Mata fåglarna med måtta. Använd fröautomater eller motsvarande anordningar så att inte matningen drar till sig större fåglar, som kajor, kråkor och trutar.
- Ta bort fallfrukt om du märker att vilda djur börjar söka sig in på tomten.
Exempel på vilda djur som kan bli skadedjur är hjortar, vildsvin, rådjur, grävling, sork, mink, gäss, duvor med mera. Där de ställer till med problem kan det bli aktuellt med skyddsjakt.
Sjukt eller skadat djur
Om du hittar ett sjukt eller skadat vilt djur, kontakta i första hand Polisen på telefon 114 14. I andra fall är det Länsstyrelsen i Östergötland som har hand om frågor rörande vilda djur.
Skyddsjakt
Med skyddsjakt menas jakt på djur som ställer till med skada eller orsakar olägenheter. Skyddsjakt regleras i Jaktlagen och Jaktförordningen. Där står det vilka arter som får jagas vid skyddsjakt och under vilka förutsättningar det får ske. Skyddsjakt i tätort och områden med detaljplan får bara utföras av jägare med speciellt tillstånd från polisen.
Kommunen sköter viltvården på sin egen mark. Det innebär att även till exempel rådjur, vildsvin och hjort som förekommer på kommunens mark jagas under ordinarie jakttid för att begränsa stammarna och på så sätt förebygga problem för boende i tätorterna. Om det blir problem med större djur i tätbebyggda områden kan skyddsjakt ske utöver ordinarie jakttid efter beslut från Länsstyrelsen. Skjuttillstånd inom tättbebyggt område ansöks hos polismyndigheten. Det gäller djur som till exempel hjortar.
Kommunen är behjälplig med skyddsjakt på förfrågan från allmänheten bland annat i följande fall:
- För att avliva påträffat skadat eller sjukt vilt på kommunens mark eller privat mark, eller
- Att fånga och flytta eller avliva djur som ställer till skador i t.ex. trädgårdar eller byggnader (exempelvis grävling)
Boxholms kommunjägare hjälper till att kontrollera djur som kan utgöra en risk för miljön eller hälsan. Under kommunens växels öppettider ska du i första hand kontakta växeln. Utanför växeltid kan du vända dig direkt till någon av kommunjägarna.
Växeln och receptionens öppettider
- Måndag-torsdag klockan 08:00 - 16:00
- Fredag klockan 08:00 - 15:00
- Lunchstängt klockan 12:00 - 13:00
- Juli, måndag-fredag klockan 09:00 -15:00
- Dag före helgdagsafton och helgdag (röd dag) klockan 08:00-12:00
Telefon: 0142-895 00
Kontakt kommunjägare
Axel Björkegren
Telefon: 070-219 97 74
Nathalie Helge
Telefon: 070-043 81 65