- Hem
- / Bygga, bo och miljö
- / Bygga nytt, ändra eller riva
- / Bygglovsguide
Bygglovsguide
På den här sidan hittar du information om när du kan bygga utan tillstånd och när du måste söka bygglov.
Grannemedgivande krävs om avståndet till tomtgränsen är mindre än 4,5 meter. För områden utanför sammanhållen bebyggelse och detaljplanerat område finns fler undantag från bygglov och anmälan.
Bygglov krävs vid kulturhistoriskt värdefull bebyggelse
Även om det du vill bygga följer bestämmelserna om bygglovs‐ befriade åtgärder krävs det ända bygglov för följande fastigheter:
- Om byggnaden är särskilt värdefull ur kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärlig synpunkt eller ingår i sådant område.
- Om komplementbostadshuset, tillbyggnaden eller byggnaden där ytterligare bostad ska inredas ligger inom eller i anslutning till något riksintresse.
- Om kommunen i en detaljplan kräver bygglov för den aktuella åtgärden.
4,5 meter från tomtgräns
Komplementbyggnaden/komplementbostadshuset eller till‐ byggnaden måste placeras minst 4,5 meter från gräns mot gata, väg, park eller allmän plats. Du kan placera byggnaden närmare än 4,5 meter från gränsen mot en granne om den grannen godkänner placeringen. Du ska i så fall skicka med ett skriftligt medgivande från granne när du gör din anmälan. Om det är fler än en granne som äger en grannfastighet måste alla ägarna skriva på.
Inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus
Du får inreda en bostad i ett enbostadshus (men inte i ett tvåbostadshus eller komplementbostadshus) utan bygglov. Tänk på att anmälan och startbesked krävs innan byggstart.
Anmälan, startbesked och avgifter
Du måste göra en anmälan till byggnadsnämnden innan du börjar bygga. En anmälan ska innehålla en ansökan om anmälningspliktig åtgärd samt ritningar, kontrollplan och tekniska handlingar beroende på vad du ska bygga. Det tar normalt några veckor att handlägga en ansökan innan du får ett startbesked. Vi tar ut avgift för startbesked. Om du bygger nytt på tomten så tillkommer avgift för utstakning och lägeskontroll. Om du börjar bygga utan att ha fått ett startbesked kan du drabbas av en sanktionsavgift.
De regler som gäller för åtgärder som redan tidigare är bygglovs‐ befriade, till exempel friggebod, fortsätter att gälla i även i fortsättningen.
Altan
Bygglov eller anmälan krävs inte för en låg altan (trädäck) med en golvnivå upp till 50 cm utan tak.
För att en altan ska vara bygglovsbefriad måste följande kriterier vara uppfyllda:
- det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten
- altanen ska kräva bygglov enligt huvudregeln för att den är en tillbyggnad eller en ändring som påverkar byggnadens yttre utseende avsevärt
- altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller ett komplementbostadshus
- altanen ska vara en uteplats på marken
- altanen får inte vara högre än 1,8 meter
- altanen ska anordnas inom 3,6 meter från bostadshuset
- altanen ska placeras minst 4,5 meter från gräns om grannar inte medger närmare placering
- inte vidtas på en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt
Däremot krävs bygglov inom detaljplan och sammanhållen bebyggelse om den är hög och påverkar utseendet på huset eller om den byggs så att det blir ett användbart utrymme under. Bygglov krävs även om altanen glasas in (uterum).
Attefallshus och friggebod
Komplementbyggnad på 30 kvm - Attefallshus
Du får bygga en eller fler komplementbyggnader om totalt 30 kvm byggnadsarea i omedelbar närhet till ett befintligt en‐ eller tvåbostadshus utan bygglov. Byggnaden får användas till exempel som permanentbostad (även kallad komplementbostadshus), eller garage, förråd, gäststuga eller liknande (även kallade komplementbyggnader).
Att tänka på:
- Byggnad måste placeras minst 4,5m från tomtgräns annars krävs grannmedgivande.
- Byggnaden får vara max 4 meter i nockhöjd, det vill säga högsta nivån på taket.
- Anmälan och startbesked krävs innan byggstart.
Friggebod
Du får bygga en eller fler friggebodar om totalt 15 kvm byggnadsarea i omedelbar närhet till ett befintligt en‐ eller tvåbostadshus utan bygglov.
Att tänka på:
- Yttermått max 15 kvm
- Man kan ha flera bodar med en sammanlagd yta på max 15 kvm
- Takutsprång max 0,5 meter
- Nockhöjd max 3 meter från marken
- Anmälan och startbesked krävs inte för bygglovs‐befriad friggebod
Om friggeboden placeras inom strandskyddsområde krävs strandskyddsdispens.
Balkong
Inom detaljplan och sammanhållen bebyggelse krävs i regel bygglov för tillbyggnad av balkong. Även inglasning av balkong kräver bygglov.
För en- och tvåbostadshus i områden med detaljplan finns det dock undantag från krav på bygglov om det handlar om en mindre tillbyggnad i form av en balkong, burspråk eller uppstickande byggnadsdel. I ett sådant fall får tillbyggnaden inte uppföras närmare fastighetsgränsen än 4,5 meter om inte de grannar som berörs ger sitt medgivande. Inom områden som omfattas av kulturhistoriska värden kan bygglov krävas för tillbyggnad av balkong trots undantagen.
Brygga
Vid ansökan för brygga behöver du skicka in följande handlingar:
- En situationsplan med måttsatt brygga
- Planritning med redovisning av typ av brygga, flytbrygga/stenkista, samt i vilket material.
- Längdsektion och tvärsektion.
- Motivering till behovet av bryggan, bryggans storlek, placering och den valda konstruktionen
- Gärna fotografier på tänkt plats.
Alla ritningar ska innehålla fastighetsbeteckning och skala samt vara måttsatta. Kom ihåg att du kan behöva göra en anmälan till Länsstyrelsen, för arbete i vatten. Att anlägga en småbåtshamn eller brygga som ingår i en småbåtshamn är bygglovspliktigt, en småbåtshamn kan kräva både bygglov och strandskyddsdispens.
Värt att notera är att strandskyddsdispens nästan aldrig ges till bryggor som har till syfte att vara soldäck, uteplats eller vistelseyta. Inom planlagt område (detaljplan) kan strandskyddet vara upphävt även i vattenområde och då behövs ingen strandskyddsdispens.
Carport
Inom detaljplan och sammanhållen bebyggelse krävs i regel bygglov. Om carporten är fristående och omfattar högst 30 m2 byggnadsarea (utvändiga mått) kan du istället göra en anmälan om Attefall.
Garage
Inom detaljplan och sammanhållen bebyggelse krävs i regel bygglov. Om garaget omfattar högst 30 m2 byggnadsarea (utvändiga mått) kan du istället göra en anmälan om Attefall (se vilka regler som gäller under rubriken Attefallsregler). För uppställning av bil framför garaget rekommenderas ett avstånd på minst 6 meter mellan garage och fastighetsgräns mot väg.
Hus
Bygga om invändigt
Om inte byggnadens användning ändras eller bärande delar flyttas eller tas bort eller på annat sätt påverkas. Krävs varken bygglov eller anmälan. Anmälan krävs om ändringar utförs som innebär att byggnadens planlösning avsevärt påverkas, exempel om byggnadens vind inreds för bostadsändamål.
Fasadändringar
Omfärgning, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial på byggnader får göras utan bygglov eller anmälan, om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Tänk på att det i detaljplanen för området kan stå vilka färger eller material som gäller och måste då följas.
Kaminer och eldstäder
För nyinstallation av eldstad/rökkanal krävs anmälan och startbesked.
För installation av braskassett i befintlig öppen spis krävs anmälan och startbesked.
För byte av eldstad när den du byter till har samma bränsleslag, storlek och effekt krävs ingen anmälan eller startbesked, dock krävs en godkänd besiktning utförd av en Skorstensfejare/sotare.
Lekstuga
Bygglov krävs oftast inte för att bygga en lekstuga. Bygglov kan dock krävas om konstruktionen och placeringen är varaktig och om konstruktionen är konstruerad så att människor varaktigt kan uppehålla sig i den.
Mur, plank och staket
Mur
Anlägga en mur som är max 50cm över mark kräver varken bygglov eller anmälan.
Staket
Du behöver inte ansöka om bygglov/anmälan för staket förutsatt att staketet är max 1,1 meter över marknivå och har en genomsläpplighet på minst 50 % (det betyder att om en bräda är 5 cm måste mellanrummet mellan brädorna vara minst 5 cm). Skriftligt medgivande från granne rekommenderas alltid om staketet uppförs vid fastighetsgränsen.
Mur/plank
Mur/plank vid uteplats max 1,8 meter högt över mark och inom 3,6 meter från bostadshuset. Krävs varken bygglov eller anmälan. För fristående plank/mur över 50 cm kräver bygglov.
Marklov
Marklov krävs om du behöver förändra din marknivå med mer än 50 cm och du bor inom detaljplanelagt område.
Pool
Pool nergrävd i mark
För pool som är nedgrävd i mark krävs varken bygglov eller anmälan. Glöm inte skydd mot olycksfall i form av staket, pooltak eller duk. Krävs varken bygglov eller anmälan.
Pooltak
Maxhöjd 1 meter från mark, kräver varken bygglov eller anmälan.
Pergola
Spaljé och pergola är glesa konstruktioner och kräver i regel inget bygglov eller anmälan. Om pergolan förses med tätt tak eller väggarna med mindre genomsläpplighet än 50 % kan bygglov eller anmälan krävas.
Parkering
Bygglov krävs för en parkeringsplats som anordnas utomhus. Lovplikten gäller både inom och utanför detaljplanelagt område.
Det krävs dock inte bygglov för:
- en parkeringsplats om det på fastigheten finns endast ett eller två enbostadshus eller ett tvåbostadshus och parkeringsplatsen är avsedd uteslutande för fastighetens behov
- om parkeringsplatsen anläggs med stöd av väglagen (1971:948)
- på mark som i detaljplan har avsatts till gata eller väg
Tänk dock på att ett marklov krävs om du behöver förändra din marknivå med mer än 50 cm och du bor inom detaljplanelagt område.
Rivning
Rivningslov krävs för att riva byggnader, del av byggnader och anläggningar inom område med detaljplan. Att flytta en byggnad till en annan plats räknas också som rivning på den ursprungliga platsen och nybyggnad på den nya platsen. Då behöver du både rivningslov och bygglov. Om byggnaden du ska riva ligger utanför detaljplanelagt område krävs inget rivningslov, men det kan kräva en anmälan om rivning.
Rivningslov krävs normalt inte för att riva byggnader eller delar av byggnader som får uppföras utan bygglov, t.ex. skärmtak eller friggebod. Tänk på att även om det inte krävs rivningslov eller anmälan enligt Plan- och bygglagen kan det krävas anmälan eller tillstånd enligt annan lagstiftning som till exempel Miljöbalken eller Kulturminneslagen.
Skärmtak
För en- och tvåbostadshus krävs inte bygglov för att bygga ett eller flera skärmtak. Den sammanlagda arean på de skärmtak som uppförts på tomten utan bygglov får inte överskrida 15 m². Skärmtaket kan vara över en skyddad uteplats vid en bostad eller över en altan, balkong eller entré.
Om den sammanlagda arean för samtliga skärmtak överstiger 15 m2, krävs bygglov. Om skärmtaket ska uppföras på annan byggnad än ett en- eller tvåbostadshus som till exempel ett flerbostadshus krävs bygglov.
Skylt
Skylt definieras som en tavla, bildskärm, skylt, flagga, ljusprojektion eller liknande med syfte att förmedla reklam, information eller liknande. Inom ett område som omfattas av detaljplan krävs det bygglov för att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en skylt. Det finns dock vissa undantag från lovplikten bland annat beroende på skyltens storlek, placering, varaktighet och syfte.
Solceller
Som monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Undantaget från krav på bygglov gäller både för en- och tvåbostadshus och för andra typer av byggnader.
Följande kriterier ska vara uppfyllda för att sådana solfångare och solcellspaneler ska vara bygglovsbefriade:
- de ska monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial
- de ska följa byggnadens form
- de får inte monteras på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla
- de får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret att solenergianläggningar inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området
Tillbyggnad och takkupa
Tillbyggnad
Du får bygga till ett en‐ eller tvåbostadshus (men ej ett komplementhus) med 15 kvm bruttoarea. Du kan välja att göra tillbyggnad i två våningar och då till exempel bygga maximalt 7,5 Kvm i varje plan. När du utnyttjar dina 15 kvm kan du inte göra ytterligare tillbyggnader utan bygglov.
Att tänka på:
- Byggnaden måste placeras min 4,5 meter från tomtgräns annars krävs grannmedgivande.
- Tillbyggnaden får inte vara högre än nockhöjden, det vill säga högsta nivån på taket på bostadshuset.
- Anmälan och startbesked krävs innan byggstart.
Takkupa
Du får bygga 2 stycken takkupor på ett en‐ eller tvåbostadshus som inte redan har takkupor. Den sammanlagda bredden på takkuporna får vara högst hälften av längden på taket mätt från gavel till gavel, ej heller påverka den bärande konstruktionen (alltså inga avväxlingar). Du kan inte göra takkupor på ditt komplementbostadshus eller på någon annan fristående komplementbyggnad som garage eller gäststuga.
Att tänka på:
- Anmälan och startbesked krävs inte för bygglovs‐ befriade takkupor.
- Du måste själv kontrollera att takkuporna du tänker bygga uppfyller krav på bygglovsfrihet och att huset inte är K‐märkt.
Uterum
Att bygga ett nytt uterum med både nya väggar/inglasning och nytt tak kräver bygglov. Det räknas som en tillbyggnad om det görs i anslutning till huset, och som en nybyggnad om det görs fristående.
Om uterummet är byggs i anslutning till huset och är högst 15 m2 alternativt om byggnaden uppförs fristående och är högst 30 m2, kan åtgärden vara sådan att den uppfyller kraven för att vara bygglovsbefriad och endast anmälningspliktig. Se attefall
Ett uterum kan även vara både bygglov- och anmälningspliktig om din fastighet är belägen utanför sammanhållen bebyggelse. Se utanför sammanhållen bebyggelse.
Relaterad information
Länkar
E-tjänster och blanketter
- Anmälan om ärenden där bygglov inte krävs Länk till annan webbplats.
- Anmälan om eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats.
- Rivningsplan och materialhantering Länk till annan webbplats.
- Ansök om bygglov, rivningslov och marklov Länk till annan webbplats.
- Förslag till kontrollplan Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad av Nadine Carenlöv Setiawan