Gå till innehåll

Historik

Från första början
Från allra första början fanns det ingen skola i bygden. I och med folkskolestadgan 1842 blev det lag på att det skulle finnas en skola i varje socken. Då löste man det så att någon fick resa runt i byarna med en låda med skolmateriel. Den lådan finns nu i hembygdsgården Hybbeln. Detta fortsatte man med tills man började ha skola i fattigstugan, som låg mellan "Rickardssons" gula hus och kyrkan. Där är det bara en gräsplätt idag. De fattiga bodde på nedre botten och skolan höll till på övervåningen, där också lärarinnan bodde.  

Gamla huset 1902 byggdes det gula trähuset. Klass 1-2, 3-4, 5-6 och fortsättningsskolan fanns på nedre våningen och på övervåningen var det två lärarbostäder. I det här huset finns numera Förskoleklass, Fritids, 1-3:or, kök och matsal.  

Nya huset Det nya skolhuset byggdes 1958 och då fick 3-4:or och 5-6:or flytta över dit. I det gamla skolhuset blev det matsal. Innan dess fick eleverna ha med sig matsäck till skolan och äta den i korridoren. Det nya skolhuset är tillbyggt vid flera tillfällen, allteftersom elevantalet ökat.  

Gymnastiksalen 1929 kom det gamla gymnastikhuset till. Från början var det slöjdsalar där. Den nya idrottshallen var klar i mars 2007.

Åsbo skola 100 år

2002 firade Åsbo skola 100 årsjubileum. Rektor Irene Gustafsson höll invigningstalet. Under dagen kom många besökare.