Naturvård
Boxholms kommun har en fantastiskt rik och omväxlande natur. Här är det alltid nära till glittrande sjöar, gröna skogar och blomstrande hagmarker.
Kommunen har en viktig roll i att sköta och värna om dessa värdefulla natur- och friluftsområden. I Boxholms kommun drivs naturvårdsarbetet framförallt av miljönämnden, som sedan 2011 är gemensam för Boxholms och Mjölby kommun. Miljökontoret är den förvaltning som ligger under miljönämnden. Sedan 2005 finns en kommunekolog placerad vid miljökontoret. Kommunekologen ansvarar för kommunens naturvårdsprogram, fungerar som remissinstans i naturvårdsfrågor både internt och externt, samt startar och driver naturvårdsprojekt.
En annan viktig uppgift är också att visa naturen i kommunen genom naturguidningar och spridning av informationsmaterial. Mer information om naturguidningar och boken naturguiden finns på sidan naturguide.
Naturvårdsprogram
Boxholms kommun antog sitt första naturvårdsprogram 2002. Programmet samlar kunskap om kända naturvärden och beskriver kommunens mål och ambitioner inom naturvård. Det reviderade programmet består av tre delar:
Del 1 – Natur och naturvård
Natur och naturvård (PDF) Pdf, 2.9 MB.
Bakgrundsbeskrivning och faktaunderlag om kommunens natur.
Del 2 – Åtgärder
Åtgärder (PDF) Pdf, 1.6 MB.
Mål och planerade åtgärder för naturvården.
Del 3 – Objektkatalogen
Digitalt kartmaterial med identifierade värdefulla naturområden.
- Klicka i lagret ”Naturplaner” i menyn till vänster för att se områden.
- Klicka på ett område i kartan för detaljerad information.
Hämta fysiska exemplar
Del 1 och Del 2 av naturvårdsprogrammet finns även att hämta i kommunhusets reception.
Dela din kunskap om naturmiljöer
Har du information om värdefulla naturmiljöer i kommunen? Använd gärna nedanstående blankett för rapportering eller maila motsvarande information till miljökontoret.
Blankett för rapportering värdefull naturmiljö.(PDF) Pdf, 65.9 kB.
Boxholms kommunfågel
Sedan 2015 är mindre hackspett Boxholms kommunfågel. Kommunfåglar är ett samarbetsprojekt mellan Östergötlands ornitologiska förening och länets kommuner. Syftet är att informera om och öka intresset för minskande, och i många fall hotade, fågelarter och biologisk mångfald. På sikt är meningen också att genomföra praktiska åtgärder som gynnar fågelarterna.
Läs mer om den mindre hackspetten i bifogad folder. (PDF) Pdf, 502.4 kB.
Inte störa och inte förstöra
Allemansrätten är en unik möjlighet som ger alla människor rätt att vara i naturen. I allemansrätten ingår både rättigheter och
skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för djur och natur samt visa hänsyn till markägare och andra besökare.
Läs mer på naturvårdsverkets hemsida om allemansrätten.
Kontakt
För mer information om natur och naturvård i kommunen kontakta:
Miljökontoret
Telefon: 010-234 50 00
E-post: miljo@mjolby.se