- Hem
- / Förskola, skola och utbildning
- / Vuxenutbildning
Vuxenutbildning
På den här sidan hittar du information om Vuxenutbildning.
Boxholms kommun bedriver ingen vuxenutbildning i egen regi. Vi ingår i Holavedens samverkansområde tillsammans med Aneby, Tranås, Ydre och Ödeshögs kommun.
Ansökan
Vuxenutbildningen i samverkansområdet sker via Vux Tranås och det är genom Vux Tranås du söker till utbildningen.
På Tranås webbplats kan du ansöka till vuxenutbildningen i Tranås.
På Tranås webbplats hittar du information om vuxenutbildningen i Tranås.
Vuxenutbildning
Inom vuxenutbildning kan du läsa grundläggande kurser i svenska, svenska som andra språk engelska och matematik vilket motsvarar grundskolans årskurs 7-9. Gymnasiala kurser är till för dig som vill uppnå grundläggande behörighet, få en gymnasieexamen eller komplettera med kurser inför vidare studier på universitet och högskola. Du som studerar via Vux Tranås har möjlighet att få stöd i dina studier oavsett vilken kommun du tillhör. Det finns även en specialpedagog som kan stötta dig i dina studier.
På Vux Tranås finns även ett Lärcentrum som är öppet varje dag, dit du kan komma och studera. Här kan du under vissa tider få hjälp av lärare, elevsamordnare eller specialpedagog. Du som studerar på distans via Vux Tranås kan också få hjälp med olika frågor av vår elevsamordnare som sitter på Lärcentrum.
Kontakt
Specialpedagog
Helen Andersson
E-post: Helen.c.andersson@tranas.se
Telefon: 0140-684 89
Elevsamordnare
Frida Leander
E-post: frida.leander@tranas.se
SFI
SFI (svenska för invandrare) riktar sig till dig som inte har svenska som hemspråk och som saknar grundläggande kunskaper i svenska. Du lär dig att förstå, tala, läsa och skriva svenska. Din tidigare utbildning och studieerfarenhet påverkar den studieväg du erbjuds.
SFI består av tre olika studievägar
- Studieväg 1: Kurs A+B+C+D – för dig som saknar eller har kort skolbakgrund
- Studieväg 2: Kurs B+C+D – för dig med något längre skolbakgrund
- Studieväg 3: Kurs C+D – för dig som är van att studera
Prövning
Du som vill höja ditt betyg eller få ett betyg i en ny kurs kan ansöka om prövning. Prövningen innebär att du på egen hand läser in en hel kurs och du blir bedömd utifrån gällande kunskapskrav i ämnet. Om du redan har ett godkänt betyg i den kurs du vill pröva kommer det att utgå en kostnad om 500 kronor. Har du inte blivit godkänd i din kurs sedan tidigare så är prövningen avgiftsfri.
På Tranås webbplats under vuxenutbildning kan du ansöka om prövning.
Studieekonomi
Studiemedel
Utbildningar och kurser är CSN-berättigade på gymnasial och grundläggande nivå och du kan göra din ansökan direkt på CSN:s hemsida. Det enda du behöver är en e-legitimation samt vetskap om när kurserna du ska läsa startar samt slutar.
Längst ned hittar du till CSN:s hemsida
Stipendium
Elever studerande på Komvux, som har en anknytning till Boxholm antingen genom att vara folkbokförda i kommunen eller genom att en förälder bor här, har möjlighet att ansöka om ett stipendium från Carl Tryggers Stipendiestiftelse. Detta stipendium finns att söka i början av höst- respektive vårterminen.
Längst ned hittar du ansökan om stipendium till Carl Tryggers Stipendiestiflelse
Studievägledning
Om du är intresserad av att börja studera vid vuxenutbildningen kan du vända dig till studie- och yrkesvägledaren i Boxholms kommun
Studie- och yrkesvägledare
Paula Leto
Telefon: 0142-895 77
E-post: paula.leto@utb.boxholm.se
Nyttiga länkar
Anmälan till vuxenstudier på Vux i Tranås (extern webbsida).
Anmälan till högskoleprovet (extern webbsida).
Anmälan till universitet och högskolor (extern webbsida).
Vägledning om yrken och utbildningar hos Arbetsförmedlingen (extern webbsida).
Kurser och utbildningar på folkhögskolan (extern webbsida).
Utbildningar på yrkeshögskolan (extern webbsida).
Jämföra utbildningar på studera.nu vid universitet och högskola (extern webbsida).
Folkhögskola
Folkhögskolan är en form av vuxenutbildning som vänder sig till personer över 18 år. Här är utbildningen både fri och frivillig. Det betyder att deltagarna själva väljer att studera på folkhögskola och att kurserna inte följer centrala läroplaner eller den kommunala vuxenutbildningens ramar.
Att gå på folkhögskola kan vara ett steg mot vidare studier, arbete eller personlig utveckling. Undervisningen utgår från deltagarnas individuella kunskaper, erfarenheter, behov och drömmar. Här spelar samtal och diskussioner en central roll, och deltagarna lär sig mycket genom att utbyta idéer och erfarenheter med varandra.
Det som kännetecknar folkhögskolan är den gemensamma inlärningen i grupp. Undervisningen kombinerar ofta teoretiska och praktiska moment i olika projekt, och anpassas efter deltagarnas förkunskaper och intressen. Dessutom har deltagarna stor möjlighet att själva påverka sin utbildning, vilket skapar en dynamisk och inspirerande lärmiljö.
Relaterad information
E-tjänster och blanketter
Senast uppdaterad