Gå till innehåll

Misstanke om barn som far illa

Om du är orolig att ett barn eller en ungdom på något vis far illa ska du vända dig till Individ- och familjeomsorgens (IFO) mottagningsfunktion. Du kan också använda vår e-tjänst för orosanmälan.

Alla som i sitt vardagliga liv kommer i kontakt med barn eller ungdomar och misstänker att de far illa bör anmäla detta till socialtjänsten.

Alla som i sitt yrke arbetar med barn och ungdomar, eller arbetar på en myndighet vars verksamhet berör barn och unga, är skyldiga att genast anmäla till socialtjänsten om man får kännedom om eller misstänker att barn eller ungdomar far illa.

Det behövs inga bevis för att göra en orosanmälan. Se på din oro som en omtanke som kan vara början till en positiv förändring för barnet och dess anhöriga.

Rätt att vara anonym

Som privatperson har du rätt att vara anonym och du bör då komma ihåg att inte berätta ditt namn. Detta eftersom ansvarig socialsekreterare ska berätta vem som gjort anmälan om informationen är antecknad.

Tänk på att om du anmäler anonymt så finns det ingen möjlighet för socialtjänsten att ta ny kontakt om det framkommer oklarheter.

Efter rapporterad anmälan

  • Socialsekreteraren tar kontakt med familjen som du anmält och berättar om en orossituation.
  • Om du gjort anmälan i egenskap av tjänsteman är det bra om du och den du anmält träffas tillsammans med socialsekreterare. Du får då möjlighet att berätta om din oro direkt för den det gäller.
  • Socialsekreteraren genomför en förhandsbedömning och beslutar om förhållandena ska utredas vidare.
  • När utredningen är klar erbjuds barnet eller familjen en lämplig hjälp utifrån de behov utredningen påvisar.

Skillnaden på ansökan och anmälan

När du själv ansöker om hjälp på grund av bekymmer i din familj öppnas alltid en utredning. När någon anmält oro för barn, tonåring eller vuxen görs först en förhandsbedömning om utredning ska inledas eller inte. Förhandsbedömningen ska vara färdig inom två veckor.