Gå till innehåll

Ekonomiskt bistånd

Biståndet är en tillfällig hjälp och är behovsprövat. Rättigheter och skyldigheter till bistånd framgår av socialtjänstlagen samt av riktlinjer som Boxholms kommun har beslutat. På den här sidan hittar du information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd.

Storleken på biståndet följer regeringens riksnorm samt de kommunala riktlinjerna. Biståndet är inte villkorslöst. Som biståndstagare har man skyldighet att bidra till sin försörjning och bli självförsörjande så snart som möjligt. Ekonomiskt bistånd bestäms av regeringen, de ska täcka de vanligaste utgifterna i hushållet per månad.

Ansökningshandlingar ges ut efter kontakt med socialkontoret enligt kontaktuppgifter nedan. Socialkontoret behöver ditt namn, personnummer och adress.

Hit kan du vända dig

Kontaktuppgifter till Socialsekreterare på Socialkontoret
Telefon: 0142-896 39

Kontakt

 

Telefontid

Måndagar klockan 08:30-09:30.
Tisdagar klockan 13:00-14:30.
Onsdagar klockan 08:30-09:30.
Torsdagar klockan 08:30-09:30.
Fredagar klockan 08:30-09:30.

I Socialkontorets reception är du välkommen att hämta handlingar samt få hjälp med att boka en besökstid.

Öppettider

Måndag-fredag klockan 9.45-11.45
Besöksadress Socialkontoret
Centrumgatan 6
590 11 Boxholm

Hur går det till att ansöka om ekonomiskt bistånd?

 

Inledande kontakt

När du ringer socialtjänsten första gången får du prata med en socialsekreterare. Du kan ställa frågor och få information
om vad som gäller för att du ska ha rätt till bistånd. Vill du göra en ansökan så skickas ansökningsblankett hem till dig tillsammans med en mötestid. Om du har svårt med det svenska språket kommer vi att boka tolk till besöket.

Innan första mötet vill vi att du läser igenom och fyller i ansökningsblanketten. Vi vill att du tar med dig de uppgifter vi behöver för att göra en bedömning.

Besök

Vid besöket går vi igenom din ekonomi och din ansökan. Vi pratar särskilt om din situation vad gäller arbetssökande
och hur vi kan arbeta gemensamt framåt för att hitta en varaktig inkomst. Är ni två vuxna i hushållet ska ni komma båda till besöket. Sammanboende och gifta är skyldiga att försörja varandra och söker även ekonomiskt bistånd tillsammans som en familj.

Vi kan vid ditt besök begära att du ska lämna fler uppgifter. Det beror på vilken situation du är i.

Beslut

Efter besöket på socialkontoret utreder vi din ansökan. När ansökan är komplett så har vi fem arbetsdagar att skriva ett beslut. Du får beslutet via brev till din adress. Du ansöker varje månad. En ny bedömning om din rätt till bistånd och ett nytt beslut fattas varje månad. Vi kommer överens om hur vår kontakt ska se ut, men det är alltid ditt ansvar att ta en kontakt för att göra en ny ansökan.

Planering

Vi samtalar om hur du ska bli självförsörjande och gör en planering.

Utbetalning

Om du beviljas ekonomiskt bistånd kommer en insättning finnas på ditt bankkonto inom tre dagar efter att beslutet fattades. Vid bifall betalas biståndet ut till ditt bankkonto via ”SUS”, vilket innebär att biståndet betalas ut till det konto som är kopplat till ditt personnummer. För mer information kontakta din bank.

Överklagan

Du har rätt att överklaga beslutet. Information om hur du överklagar skickas hem till dig på beslutet. Om utredningen visar att du inte har rätt till ekonomiskt bistånd avslås din ansökan. Beslutet meddelas då alltid skriftligt. Behöver du hjälp med att överklaga, kan du få hjälp av socialtjänsten.

Samtycke

När du ansöker om ekonomiskt bistånd behöver socialtjänsten göra kontroller för att kunna utreda din ansökan. Med stöd av socialtjänstlagen görs kontroller med CSN, försäkringskassan, arbetslöshetskassa, arbetsförmedlingen och skatteverket.

Vi gör även kontroller med bilregister och folkbokföring då detta är offentliga uppgifter. När du skriver under med ditt namn på ansökningsblanketten godtar du att kontakter får tas med ovanstående. Ifall utredningen kräver att vi tar andra kontakter kan du lämna samtycke till detta.

Ofullständiga/oriktiga uppgifter

Det är viktigt att du lämnar rätt uppgifter till socialtjänsten för att du ska få ett riktigt beslut. Du ska alltid meddela förändringar. Om du lämnar felaktiga uppgifter måste du betala tillbaka. Du kan riskera att bli polisanmäld.

Personakt/register

Socialtjänsten är skyldig att skriva ner allt som handlar om kontakten med dig. Du har alltid rätt att läsa vad som skrivits om dig enligt EU:s dataskyddsförordning, GDPR.

Sekretess

Socialtjänsten har sekretessregler (regler om tystnadsplikt). Därför lämnar vi inte ut information om dig till någon annan. I lagen står att det finns vissa undantag från detta vad det gäller att lämna ut uppgifter till andra myndigheter.