Gå till innehåll

Psykisk hälsa

En person håller i ett hjärta av snö i sina händer.

Att ta hand om sig själv är viktigt. Att vara snäll mot sig själv och göra mer av det man mår bra av är grunden för oss alla. Det är viktigt att du tar hjälp eller berättar för någon du har förtroende för om du känner att du inte mår bra. Du är inte ensam och du har rätt att må bra.

Vår psykiska hälsa kan beskrivas som grunden till vårt välbefinnande och påverkas mycket av våra tankar och känslor som leder till vilka val vi gör, hur vi beter oss och vad vi tänker om oss själva. Nedan listar vi SKR:s "Uppdrag psykisk hälsas" fem huskurer som beskriver hur du stärker dig själv med enkla knep.

  • Bli andfådd minst varannan dag
  • Prioritera din återhämtning
  • Träffa en vän en gång i veckan
  • Följ ditt hjärta
  • Tro inte på allt du tänker

För att må bra är det viktigt att göra saker som du tycker om, som gör dig glad och som ger dig en bra känsla. Det kanske är att vara med vänner, ta en promenad, läsa en bok, lyssna på musik, se på film, ta en fika, spela boule eller något annat. Välj något som passar dig just nu och tänk på att förändring kan ta tid. Det är okej att ta hjälp om du känner att du har svårt att göra det du vet att du mår bra av.

Det finns mycket stöd att få om du saknar någon att prata eller umgås med. Ta kontakt med någon eller några av de personer som finns i kommunen. Vi hjälps åt och tar hand om varandra. Medkänsla och empati är våra grundpelare där vi visar omtanke om varandra och att vi duger precis som vi är. Tillsammans gör vi skillnad. Vi vågar fråga, vågar lyssna och vågar berätta!

Telefonnummer socialtjänsten
Socialkontorets mottagningstelefon
Om man vill ansöka eller anmäla oro från socialtjänsten.
Telefon: 076- 603 55 62
Öppet vardagar kontorstid. Akut övrig tid hänvisas till sociala jouren 112.

Hälsosamordnare
Annelie Eriksson
Telefon: 073-077 74 68
E-post: annelie.eriksson@boxholm.se
Kontorstid: onsdagar klockan 08:00-17:00.

Svenska kyrkan
Lilianne Svensson, diakon
Telefon: 0142-29 35 06
E-post: lilianne.svensson@svenskakyrkan.se

Johan Eriksson Vikberg, pedagog
Telefon: 0142-827 49
E-post: johan.eriksson-vikberg@svenskakyrkan.se