Gå till innehåll

Suicidpreventiva månaden

En utsträckt hand en solig dag vid havet.

I Boxholms kommun är målsättningen att alla barn och unga ska må bra. Ibland kan dock livet kännas tungt och jobbigt och man kan få tankar om att man inte vill leva längre.

När man inte mår bra kan det vara svårt att komma på vad som skulle kunna hjälpa. Vi kan få för oss att det inte finns någon lösning. Då behöver andra hjälpa till, för det finns alltid vägar ur det svåra. Även om vi inte ser dem själva. Det viktigaste är att du inte sitter ensam med dessa tankar, utan våga berätta för någon du litar på. Det finns mycket stöd att få.

Om du som kompis, vuxen eller annan runt ett barn eller ung är orolig för att någon inte mår bra och kanske har tankar på självmord är det viktigt att du frågar om dessa tankar. Det viktigaste vi tillsammans kan göra för att våra barn och ungdomar ska må bra är att visa att vi finns och bryr oss. Att vi vågar fråga hur den unge verkligen mår och vågar lyssna på svaret. Ta det som den unge säger på allvar.

Om du själv tycker det är svårt finns det professionella som gärna hjälper till. I Boxholms kommun finns både elevhälsan, barn- och ungdomshälsan samt vårdcentralen bland annat som du kan vända dig till. Det finns även ett stort digitalt stöd där du kan söka bra hjälp. Tveka inte, tillsammans räddar vi liv!

Mår du eller en anhörig dåligt och behöver komma i kontakt med någon som kan hjälpa till? På kommunens webbplats under "Hjälp och stöd" hittar du kontaktuppgifter till både interna och externa hjälp- och stödkontakter.

Suicidpreventiva veckan - En vecka för livet

1-12 september är det Boxholms kommuns suicidpreventiva vecka, en vecka för livet. Suicid och psykisk ohälsa är ett allvarligt folkhälsoproblem som vi tillsammans behöver hjälpas åt att förebygga.

Boxholms kommun arbetar strategiskt för att förebygga suicidförsök och suicid genom att målinriktat försöka öka den psykiska hälsan. Detta gör vi bland annat genom att aktivt samverka inom kommunen tillsammans med bland annat åtgärdsplaner och även i nära samverkan med regionen och andra viktiga ideella organisationer. Ingen person ska behöva hamna i en sådan situation där självmord upplevs som enda utvägen, ingen ska behöva ta sitt liv.

Om du är orolig för någon eller misstänker att någon i din närhet inte mår bra och uttrycker självmordstankar eller om du tänker dem själv finns hjälp att få. Ta detta på allvar och sök hjälp hos vården.

På 1177s webbplats hittar du mer information om självmordstankar.

Under den här perioden erbjuder Boxholms kommun i samverkan med Region Östergötland, Svenska kyrkan, Mjölby kommun och SPES (Föreningen för suicidprevention och efterlevandestöd) på olika aktiviteter för att öka vår kunskap om psykisk ohälsa, söka hjälp i tid och hur vi kan prata mer tillsammans. Du är varmt välkommen att delta kostnadsfritt på samtliga aktiviteter. Tillsammans är vi starka!

Kontakt

Louise Hagberg, Uppdrag psykisk hälsa och suicidprevention
E-post: louise.hagberg@boxholm.se
Telefon: 0142-896 34, 070-243 02 40