Gå till innehåll

Boxholms kommunbibliotek

Boxholms kommunbibliotek

Välkomna till Boxholms bibliotek!

Boxholms bibliotek ligger perfekt mitt i byn på Boxholms torg och våra öppettider är 37 timmar per vecka under större delen av året. Skolbibliotek finns både på Stenbockskolan och i Åsbo skola, men huvudbiblioteket är öppet för skolklasser under hela skoldagen ändå. Många barn och ungdomar besöker oss regelbundet tillsammans med sina klasser, men också på raster och på fritiden. Åsbo skola har tyvärr svårare att besöka oss men vi har trots det ett mycket bra samarbete även med lärare och elever i Åsbo. Biblioteket är beläget i entréplanet på kommunhuset. Det finns elektroniska dörröppnare, så det går bra att ta sig fram med rullstol och barnvagn.

Tänk om alla föräldrar i Boxholm skulle läsa högt för sina barn! Ett barns läsfärdighet grundläggs inte i skolan. De erfarenheter som barnet behöver för att lära sig läsa och förstå det han läser, måste han skaffa sig redan i förskoleåldern. Ni föräldrar är viktiga! Ta engångschansen: Läs högt dagligen 15-20 minuter för era barn redan från ett års ålder. Vikten av tidig språkstimulering kan inte nog betonas. Vi ser till att det finns god tillgång på böcker med hårda pärmar för de allra minsta, pekböcker, bilderböcker, högläsningsböcker, sagor och sagosamlingar. När barnen själva börjar läsa finns många böcker lämpade för nybörjarläsarna, lättlästa böcker, kapitelböcker, faktaböcker och så småningom tonårsböcker, seriealbum osv. Förutom böcker har vi ljudböcker på CD och kassett, tidskrifter, video- och dvd-filmer, musik och sagor på cd, musik-cd mm. 

För barn och ungdomar med olika former av läshandikapp finns det möjlighet att låna böcker på daisy-skiva eller att få ett eget konto hos Tal- och punktskriftsbiblioteket för att kunna ladda ner ljudböcker direkt till den egna datorn eller telefonen. Det behövs ingen diagnos för att få hjälp med läsningen. Fråga oss så hjäper vi till!

Vi arbetar med att stödja dem som vill stärka barns språkutveckling och läsning — föräldrar, förskollärare och lärare. Folkbiblioteket och skolbiblioteket på Stenbockskolan delar på en barn- och skolbibliotekarie. barnbibliotekarien har ansvar för sagostunderna, gåvoböckerna, sexårsgrupperna och arbetar tillsammans med övrig bibliotekspersonal med klassbesök, läsveckor och kontakter med BVC, föräldrar och personal i skola och barnomsorg. All personal är inblandad i "Kura gryning" — högläsning i sagogrottan för alla barn från sexårsklasserna till och med årskurs 5 under två intensiva höstveckor. Mycket kan vi göra parallellt med arbetet i lånedisken. Tveka aldrig att fråga oss om du behöver hjälp.

Vår uppgift är att få besökarna att trivas och att ge dem den hjälp de behöver.

 

Boxholms kommunbibliotek