Syfte
Musikskolan erbjuder en kvalificerad, bred musikundervisning av välutbildade pedagoger och är en viktig och stimulerande del av många barn och ungdomars uppväxt. Musikskolan vill visa på värdet av det egna musicerandet; musikundervisningen ska fördjupa elevens musikaliska färdigheter, men den ska också ses som ett medel för personlig utveckling och för utveckling av sociala kompetenser. Undervisningen kan även lägga en grund för framtida yrkesutövning inom musiken. Lärandet utgår från varje elevs egna förutsättningar; intresse, ambition och förmåga. Vi arbetar inkluderande för att skapa en naturlig integration för barn och unga med olika bakgrund och kulturvana.
På musikskolan får eleven lära sig att spela, vilket kortfattat innebär träning i instrumental teknik, gehörsspel, spel efter noter samt musicerande i olika samspelsformer. Vi lägger stor vikt vid orkesteroch ensembleverksamhet. Vår strävan är att undervisningen ska bidra till att eleverna blir självständiga och kreativa och att de ska kunna ha glädje av sina kunskaper i kulturlivet och även andra sammanhang. Musikskolan har därutöver en viktig roll i förhållande till det lokala kulturlivet och samarbetar med olika aktörer, interna som externa, för att bidra till och främja ett rikt kulturliv i Boxholms kommun.
Konserter och samverkan
Går man på Musikskolan blir man en del i en helhet. I vår verksamhet finns barn och ungdomar från 6- 19 år. Vår ambition är att arbeta och samverka över instrumental-, genre- och åldersgränser. Vi bedriver ett nära samarbete med andra musik- och kulturskolor, kulturbärare samt grund- och gymnasieskola.
Pedagogiska hänsyn tas alltid när undervisningsform planeras; den kan variera under ett läsår eller från ett läsår till ett annat. Undervisning sker enskilt eller i grupp. Gruppundervisning sker genom ensemblelektioner, konsertframträdanden samt när tillfälle bjuds pedagogiska konsertbesök.
Musikskolans lärare och elever deltar aktivt i kommunens kulturliv. Många offentliga konserter ges varje termin, i såväl det stora som det lilla formatet. Dessutom genomför Musikskolans olika arbetslag en mängd skolkonserter ute på för- och grundskolor, där man musicerar för men också tillsammans med eleverna. I samband med dessa kan också instrumentdemonstrationer förekomma, där elever får "provapå".
Mål och utveckling
Utökat samarbete med grundskolan
Möjliggöra att elever i grundskolans lågstadier får möjlighet att spela och ingå i en ensemble och att också få framträda offentligt. En samarbetsform för att uppnå detta är klassorkester. Klassorkester bidrar även till en god rekrytering till musikskolan.
Ökad synlighet
Synliggöra oss ännu bättre för kommuninvånarna och framförallt för våra blivande elever och föräldrar. Kan exempelvis uppnås genom fler riktade presentationer och konsertverksamheter.
Fler samarbetspartners
Skapa förutsättningar för utökad kontakt med fler samarbetspartners såsom andra musik och kulturskolor, kyrkor med flera. Odla vänskapsutbyten och delta i musikfestivaler, skapa länsövergripande samarbeten. Detta för att skapa en attraktiv och dynamisk musikskola med hög kvalité.
Boxholms musikskola-verksamhetsbeskrivning.pdf Pdf, 172.6 kB.