Gå till innehåll

Ätstörning under tonåren

Två elever går med raska steg i skolkorridoren och bakom dem står två andra elever. 

Ätstörning handlar inte bara om mat, vikt, utseende eller viljestyrka. Ätstörning är en allvarlig och potentiellt livshotande psykisk sjukdom, där personen har allvarliga störningar i sitt ätande och i sin kroppsuppfattning.

Under tonåren påverkar detta den normala fysiska utvecklingen. Symtom på ätstörning kan vara att hålla diet, att fasta, att använda bantningsmedel, att kräkas upp det man just ätit eller att hetsäta till synes utan kontroll för att sedan kräkas upp maten. Till symtomen hör också att träna intensivt och överdrivet.

Tänk på att en ätstörning kan drabba alla åldrar och kön. Det finns många olika sorters ätstörningar som ser olika ut. Du bör söka hjälp och få en bedömning om du misstänker att du själv eller någon i din omgivning har problem av den här typen. Det är svårt att själv veta om det du upplever är vad psykiatrin skulle kalla ätstörning. Ju tidigare man får hjälp från sjukvården desto bättre går det!

Att må bra i sin kropp handlar om att förändra orättvisa tankar och tolkningar av dig själv snarare än att försöka förändra hur kroppen ser ut. Det finns bra hjälp att få om du eller någon du känner behöver det.

Kontakta gärna elevhälsan på den skolan du går på så hjälper de dig.

I relaterad information hittar du viktiga webbplatser du kan vända dig till samt en informativ serie framtagen av SVT.

Vi vill informera dig som har eller har haft en ätstörning att serien innehåller scener som kan vara triggande.

Kontakt

Louise Hagberg, Uppdrag psykisk hälsa och suicidprevention
Telefon: 0142-896 34, 070-243 02 40
E-post: louise.hagberg@boxholm.se