Kampanjen TÄNK OM

Informationskampanj om tonåringar och alkohol
Att det är bra att prata med sin tonåring om alkohol vet väl varenda människa. Frågan är bara hur. Ska man förresten bjuda tonåringar på alkohol hemma? Måste man sitta och vänta tills de kommer hem på natten? Kampanjen TÄNK OM handlar om att öka kunskapen och ge stöd till föräldrar när det gäller tonåringar och alkohol. TÄNK OM är en nationell informationssatsning som Statens folkhälsoinstitut står bakom. Den syftar till att rusta tonårsföräldrar att säga nej till alkohol till sina barn genom att sprida kunskap om tonåringar och alkohol, att köpa ut är att langa och att man som förälder kan och ska påverka.

Folkhälsoinstitutet är intitiativtagare till kampanjen och samarbetar med Systembolaget, polisen och IOGT-NTO på den nationella nivån, med länsstyrelserna och kommunerna på den regionala och lokala nivån.

Kampanjen startar lagom till Valborg som bedöms vara en "riskhelg" när det gäller tonåringar och alkohol. Många tonåringar gör sin alkoholdebut vid Valborg och skolavslutningar.

Anledningen till att kommunen valt att stödja kampanjen är att föräldrarnas inställning till alkohol är ett av de viktigaste verktygen i det drogförebyggande arbetet.

Kampanjen TÄNK OM


www.tänkom.nu hittar du som är tonårsförälder tips och fakta om tonåringar och alkohol. Som vuxen kan du med bra argument vara ett viktigt stöd för din tonåring i de svåra frågorna kring alkohol. Delta gärna i föräldrabarometern där du kan kolla upp om dina åsikter stämmer överens med andra föräldrars uppfattningar. TÄNK OM är platsen för dig som vill vara med och påverka din tonårings framtid på ett schysst sätt.

Tonårsparlören


Lagom till valborg får alla föräldrar, drygt 96 000 hushåll, med barn födda 1996, Tonårsparlören i brevlådan. Idén till Tonårsparlören föddes ur ett behov från föräldrar om vardagsnära tips, lättfattlig och pålitlig kunskap om hur man pratar om alkohol med sina barn. Syftet med boken är enkelt; att stötta tonårsföräldrar att tidigt rusta sina barn att fatta egna kloka beslut. Forskning visar att ju senare alkoholdebuten sker, desto lägre är risken för framtida alkoholproblem.

TonårsparlörenPDF

Kontakt


Monica Charléz, Drogförebyggande samordnare
0494-191 55
E-post: monica.charlez@kinda.se