Gå till innehåll
En lövplattmask som slingrar på lerig jord.

Lövplattmasken utgör allvarligt hot mot vår biologiska mångfald

Lövplattmasken Obama Nungara har upptäckts i Sverige och klassas som en invasiv art med stor skaderisk för natur och jordbruk. Agera snabbt vid fynd för att förhindra spridning. Här får du veta hur du känner igen lövplattmasken och dess ägg samt vad du ska göra.

Hur sprids lövplattmasken

Lövplattmasken sprids främst genom handel med jord och trädgårdsväxter. Våren 2025 har den hittats hos importörer och återförsäljare av trädgårdsväxter i minst nio län i södra och mellersta Sverige och risken för spridning bedöms som stor.

Minska risken att få med lövplattmask hem genom att välja en trädgårdshandel eller blomsteraffär som aktivt jobbar med att minska risken för spridning av lövplattmask. Fråga hur de kontrollerar växterna och vilka åtgärder de vidtar vid fynd.

Vilka skador kan lövplattmasken orsaka?

Lövplattmasken kommer ursprungligen från Sydamerika och klassas som invasiv eftersom den saknar naturliga fiender i Sverige och förökar sig snabbt. Den äter daggmaskar, snäckor och sniglar, vilket kan leda till en obalans i ekosystemet. Daggmaskar bryter ner organiskt material och håller jorden lucker. Om de minskar i antal kan jordkvalitén försämras, vilket i sin tur kan innebära problem för jordbruket.

Fotografera och rapportera fynd av lövplattmask

Rapportera invasiva arter digitalt

För att förebygga spridning och få en uppdaterad bild av utbredningen av invasiva arter i Sverige, vill länsstyrelsen ha hjälp av allmänheten att rapportera in observationer av främmande arter till Sveriges Lantbruksuniversitets Artdatabank.

Om du hittar vad du misstänker är en invasiv eller främmande art på din tomt eller i naturen kan du rapportera in den direkt via din mobil. Bifoga gärna bilder.

Rapportera invasiv främmande arter till Invasivaarter.nu.

Kontakta även butik där du köpt en drabbad planta

Det är av stor vikt att länsstyrelserna får kontroll på spridningen och kan erbjuda stöd till handeln när det behövs. Kontakta därför gärna även butiken där du köpt en drabbad växt för att underlätta spårningen av växternas ursprung.

Mer information om lövplattmasken

Om invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Östergötlands webbplats.

Om lövplattmasken på Naturvårdsverkets webbplats.